Anmälan om kyltorn

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Från och med den 1 februari 2024 infördes anmälningsplikt för kyltorn med syftet att minska risken för spridning av legionella. Det är nu obligatoriskt för verksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner att anmäla sina kyltorn till oss.

Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra en risk för spridning av legionella. Legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation och smittspridning behöver förebyggas. Innehavare av kyltorn är därmed skyldiga att anmäla kyltorn till miljö- och hälsoskyddsförbund.

Här är några viktiga datum att ha i åtanke:

  • Om kyltornet uppförts eller börjat användas efter den 1 februari 2024 gäller anmälningsplikten från och med den 1 augusti 2024.
  • Om kyltornet uppförts eller börjat användas före den 1 februari 2024 ska kyltornet anmälas senast den 31 december 2024.

Om anmälan gäller ett nytt kyltorn får du inte uppföra eller använda det förrän tidigast 6 veckor efter anmälan.

Mer information gällande kyltorn finns på Folkhälsomyndighetens webbsida.

Skyddad identitet
Om du inte kan eller bör använda e-tjänster exempelvis på grund av skyddad identitet, sekretessmarkering eller liknande skydd för personuppgift, ska du kontakta vår servicetelefon direkt på telefon 08-606 73 00. Uppge inte ditt namn, utan informera om att du vill skicka in något till oss, men har skyddade personuppgifter.

Följande behövs för e-tjänsten

  • E-legitimation

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa